Prima pagină   |   Harta site-ului   |  Flux RSS    |   Contacte

     Română      English

Galerie Foto
Peştera Emil Racoviţa, satul Criva
luni, 18 ianuarie 2016

In august 1969 de catre colaboratorii Institutului de Geografie a Academiei de Stiinta din Republica Moldova, in timpul cercetarilor monumentelor naturale pentru o ulterioara protectie din partea statului, a fost descoperita o pestera, care mai apoi a fost numita in cinstea renumitului savant biospeleolog roman Emil Racovita. In aceasta expeditie a participat si savanta Vera Verina.
Pestera este situata nu departe de comuna Criva, judetul Edinet. Ea are doua intrari, una "Sudica", descoperita de catre V. Verina, cu diametrul de 2 m si alta "Nordica", cu inaltimea de 10 m si latimea de 6 m. Alaturi a fost descoperit si un izvor de apa minerala (apa caruia contine hidrocarbonati, sulfati, ioni de Na, Ca si Mn) cu debitul de 280 l/s. Institutul de Geografie a Academiei de Stiinte din Republica Moldova a propus protectia statala a acestei pesteri ca monument al naturii.
Din an in an crestea interesul pentru aceasta pestera, mai ales din partea speologilor, care aveau ca scop cartarea si explorarea galeriilor ascunse ale pesterii "Emil Racovita".
In 1977 Prezidiul Academiei de Stiinte din Republica Moldova, la cererea Comitetului Sovietului Ministrilor pentru protectia naturii a ordonat sectiei Geografie cercetarea pesterii: era nevoie de o explicatie stiintifica in problema acestui obiect natural unic si de a studia valoarea sa stiintifica si practica.

Alte Albume Foto


© 2024 Crio-Inform - Asociatie Obştească Satul Criva, Republica Moldova   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS